Tips til bedre selvtillit


Å bygge bedre selvtillit er en todelt prosess. På den ene siden kan du "forebygge" ved å gjøre kognitive øvelser, tenke positivt osv, men på den andre siden er du i bunn og grunn nødt til å oppleve at du faktisk får det til. Ingenting er morsomt i lengden hvis man ikke føler mestring. Det er jo grenser for hvor mange ganger man orker å bli avvist. Jeg vil anbefale deg å:

Forvent det beste. Anta at det kommer til å gå bra allerede før du har gått bort til jenta. Dette er ekstremt viktig, for hvis du ANTAR at det kommer til å gå dårlig så er sjansen for at det faktisk GÅR DÅRLIG mye mye større. Visualiser heller at jenta kommer til å smile og le, før du går bort. Det vil styrke selvtillit.

Fokuser på det som går bra. Iblant har vi en tendens til å glemme hvor bra vi gjorde noe dersom sluttresultatet ikke ble som forventet. Ikke ta avvisning personlig, hun avviser kun den personen hun generaliserte deg som og TRODDE du var, hun kan ikke vite hvilken fantastisk person du EGENTLIG er.

Å vite HVA man skal gjøre kan ofte øke selvtillit i seg selv. Kunnskap gir økt selvtillit.

Hvordan få selvtillit

Hvis du tar turen til et tilfeldig utested med klientell i alderen 20-30 en lørdags kveld og ser på hvilken strategi gutter forsøker når de sjekker jenter så er det slående: De forsøker å virke TØFFE. De har fått det for seg at det er om å gjøre å være mest mulig BADBOY, eller i verstefall har de fått det for seg at jenter liker DRITTSEKKER.

Det er egentlig ikke så rart, for i guttefilmer er det ofte tøffasene som har draget. Og verden er full av eksempler på jenter som er SAMMEN med drittsekker på tross av at de nettopp er drittsekker. Og de fleste av oss har venninner som klager høylytt over drittsekker som har lurt de. Med andre ord er det ikke rart mange tenker at å være drittsekk er snarveien til suksess hos jenter.

Sånn jeg ser det er det tre sterke myter om hva som er attraktivt som regjerer:

1. Svære muskler er bra. Jo større jo bedre. Gutten med størst muskler får jenta.

2. Å være mest mulig tøff er bra. Jo tøffere jo bedre. Gutten som er tøffest får jenta.

3. Å være drittsekk er bra. Jo mer drittsekk jo bedre. Gutten som er mest drittsekk får jenta.

Men hvorfor i all verden blir ikke Vin Diesel eller The Rock kåret til verdens kjekkeste menn? Hvorfor er det plakater av pusegutter som Orlando Bloom som henger på soveromsveggene til de fleste jenter?

Tro meg, dersom å gå rundt å være mest mulig macho og tøff hadde fungert BEST, så ville sikkert vi instruktørene i Gode Vibber også gått rundt sånn. Men det vi har sett av ERFARING er at de aller fleste jenter ikke tiltrekkes gutter som går rundt og er tøffe i trynet. Og enda færre jenter liker gutter som går rundt og er duste mot andre.

Jeg skal både forklare hvorfor mytene har oppstått, og deretter så godt jeg kan, forsøke å avlive de en gang for alle.

"Men jeg har jo selv sett at gutter med svære muskler drar damer!" kan du kanskje finne på å tenke. For det første: NOEN få jenter liker kjempestore muskler på gutter (kanskje 10%?), men de aller fleste jenter foretrekker enten NORMALT TRENTE, tynne, eller gjennomsnittlige gutter. Når de aller fleste jenter lukker øynene og ser for seg drømmegutten er det ikke Vin Diesel de ser. De ser en helt normal gutt. For jenter er det mye viktigere hvilke EGENSKAPER og PERSONLIGHET gutten har. For det andre: Når du ser en muskuløs kar sammen med en jente er det fort gjort å LEGGE MERKE til musklene og tenke at det "må være derfor", selv om det kan hende jenta EGENTLIG har preferanse for tynnere gutter men er tiltrukket av personligheten hans. For det tredje: Gutter med mye muskler har en tendens til å føle seg TRYGGE i omgivelsene, og være UREAKTIVE ovenfor andre gutter. Begge deler er ting som I SEG SELV er attraktivt, men som ikke forutsetter at man faktisk har muskler. Det er altså ikke musklene i seg selv som er attraktivt, men adferden og personligheten som er der på GRUNN av musklene.

"Men jeg har jo selv sett at gutter som er tøffe drar damer!" kan du kanskje skynde deg å tilføye. For det første: Å være SELVSIKKER er attraktivt. Å være UREAKTIV, tilbakelent og sorgfri er attraktivt. Men å gå rundt med et skummelt, nesten bittert uttrykk i ansiktet er ikke attraktivt. Hvis du AKTIVT går rundt og viser at du ser på andre som trusler eller fiender kommuniserer du at du slett ikke er trygg på deg selv. Aggresjon er ALLTID tegn på usikkerhet. Genuint selvsikre mennesker er stort sett aldri aggressive. De guttene som VIRKELIG har overflod av jenter er ordentlige godgutter som stort sett er inkluderende og vennlige med alle de møter. Er du FOR snill kan det fort oppfattes som desperat eller som "vær-så-snill-lik-meg"-oppførsel, men å være i godt humør og hyggelig med nye mennesker er tegn på at du trives med den du er og er trygg. Og er det noe jenter virkelig liker, så er det TRYGGE gutter.

"Men hva med drittsekkene da, alle vet jo at drittsekker drar jenter. Jeg har selv sett at en gutt som først var skikkelig dust mot jenta klina med henne en halvtime senere!" fortsetter du kanskje? Igjen, det er viktig å skille hva som faktisk er attraktivt og hva det kan VIRKE som er attraktivt. Det er nemlig ikke sånn at jenter går rundt og drømmer om å møte en "høy og mørk fyr som er skikkelig, skikkelig dust mot andre". Ihvertfall ikke de aller fleste. Igjen finnes det et lite segment jenter som faktisk DIGGER gutter som går rundt og gjør livet surt for andre, men da er det snakk om jenter med ekstremt lav selvtillit og som trenger noen til å "leve ut" all dritten de skulle ønske de turte å gjøre selv. Egentlig ikke jenter du har lyst til å møte uansett. Det er dog et SNEV av sannhet i at drittsekkoppførsel er attraktivt. Det vil si, det er ikke drittsekkoppførselen I SEG SELV som er attraktivt, det er heller det faktumet at vedkommende tydeligvis ikke er redd for represalier fra omgivelsene som er attraktivt. Det er nemlig et tegn på at han føler seg TRYGG nok TIL Å VÆRE drittsekk. Og er det noe jenter liker så er det, igjen, gutter som er TRYGGE. Men det finnes MYE mer effektive måter å vise at man er trygg på. Som ikke går ut over andre, og som også tiltrekker de jentene som ser drittsekkoppførsel for det det er. Med andre ord, jenter du har LYST til å møte.

Det som er viktig å forstå er at det handler om en STIL, ikke om å være DUST. Badboy-looken og personligheten passer ikke for alle, og er heller ikke attraktivt for ALLE jenter, men det er absolutt en stereotyp som tiltaler MANGE jenter. Både fordi det er en stil som er MASKULIN, og fordi det er en stil som er SPENNENDE. Du virker ihvertfall ikke kjedelig.

Det er bare viktig å vite at å være badboy ikke nødvendigvis handler om å være "bad" mot andre, men om å være trygg på seg selv. Og det er gode nyheter. Du kan nemlig forbedre selvtillit.

Hvordan øke selvtilliten

Hva i alle dager er det å være Mann? Mann med stor M. I motsetning til gutter.

Uavhengig av en eventuell "mannsrolle" i en eventuell krise. Uavhengig av kropp. Uavhengig av kulturer og miljøet rundt, uavhengig av tid og rom.

Uavhengig av (men høyst ettertraktet av) kvinner.

Dette diktet av Rudyard Kipling, gjendiktet av André Bjerke er noe av det desidert feteste, mannefrigjørende (jeg kommer tilbake til hva jeg legger i det) og råeste jeg vet om:

Hvis du kan bli på post når man forlot deg
og holde hodet klart når alt slår klikk,
hvis du kan tro når alles tvil slår mot deg,
men også våkent lytte til kritikk,
Hvis du kan ventetidens byrder bære,
og møte løgn—med sannhet som ditt svar
og møte hat—du ikke selv vil nære,
men tie med hvor klok og god du var.

Hvis du kan ferdes fritt i drømmesfæren
og tenke—uten tanken selv som mål,
hvis du kan ta triumfen og miséren
med samme ro og samme rygg av stål,
Hvis du kan tåle at ditt ord forvrenges
til usselt pjatt i demagogens munn,
hvis du kan se ditt livsverk søndersprenges
og atter bygge det på naken grunn.

Hvis du kan våge alt på samme terning,
—et enkelt kast på livets spillebord—
tape alt—og gjenoppta din gjerning,
men aldri nevne tapet med et ord,
Hvis du kan ta din tørn og ikke gi opp,
men sette inn hver fiber i din kropp
og holde ut når alt forstummer i deg
unntagen viljens røst: “Gi aldri opp”.

Hvis du kan si til massen hva du mener
og selv blant konger åpent mene ditt,
hvis du er alles hjelper, ingens tjener,
hvis du mot venn og uvenn kan stå fritt,
Hvis du kan fylle hvert minutt av tiden
med seksti solsekunder,—da som lønn
er jorden din med alt som finnes i den,
og—enda mer—du er en mann, min sønn.


Mannsrollen er ikke i krise. Ikke mer enn den alltid har vært. Å være mann er I SEG SELV å være i en eksistensiell krise. Det er nemlig ikke lett å være mann. Og det er ikke alle forunnt å være mann. De fleste forblir forvokste gutter gjennom hele livet. Å være Mann med stor M er ikke noe du er født som, det er noe du BLIR som et resultat av nevnte krise. Det er godt å ha det vondt, skrek gymnastikklæreren min. Det er ikke så sikkert han tok feil.

"A woman simply is, but a man must become. Masculinity is risky and elusive. It is achieved by a revolt from woman, and it is confirmed only by other men"
- Camille Paglia (Selverklært feministisk dissident)


Feminisme er dødsbra på mange måter. Det bidro blant annet til en seksuell revolusjon, det gjorde at kvinnene også måtte ta i et tak i arbeidslivet, og best av alt: Kvinner ble mer samfunnsengasjerte, utdannede, og generelt fetere å prate med og henge med. Vi menn fikk mer tid til å henge med barna våre, vi slapp å basere valg av partner på størrelsen på vår egen lommebok og slektsnavnet vårt (siden jentene fikk muligheten til å tjene sine egne penger), og vi fikk den geniale nykonstruksjonen "kvinnelig dørvakt".

Men en ting ble litt borte i alt oppstyret. Noe som for mange menn er vanskelig å sette fingeren på. Noe essensielt og eksistensiellt. Vi mistet følelsen av funksjon.

Marie som før ringte hver gang det var en edderkopp på badet sluttet å ringe. Hun fiksa det selv. Ida som alltid beundret menn for deres lynende intellekt og politiske engasjement ble plutselig leder i lokallaget.

Tom følte ikke lenger at Heidi var avhengig av han. Og strengt tatt var hun heller ikke det. Ihvertfall ikke i like stor grad som hun hadde vært tidligere. Og nå er vi fremme ved noe våre kvinnelige lesere aldri vil kunne forstå annet enn på et intellektuelt nivå: Vi menn trenger å ha en funksjon. Vi trenger å høre en tilfreds, hengiven kvinnestemme si: "Jeg hadde ikke klart meg uten deg".

I førsteklassen på ungdomsskolen, det vi dengang kalte sjuende klasse, sa frøken i naturfagstimen:

"I akkurat denne timen må jeg be guttene om å gå ut og ta fri. Jeg har noe jeg må snakke med bare jentene om."

Vi gikk ut.

"Hva skal de snakke om?" "Jeg tror det er om mensen." "Hva er mensen?"

Vi fikk aldri vite hva mensen var eller detaljene rundt. Det er godt mulig at det var like greit. Men uansett, nå må jeg gi ca. samme beskjed til deg kjære bloggleser: I akkurat denne artikkelen må jeg be jentene om å slutte å lese. Jeg har noe jeg må snakke med bare gutta om.

Sånn.

Vi skal nemlig snakke om noe bestefaren din burde ha snakket med deg om for lengst: Fuck selvutvikling. Bygg karakterstyrke. Jeg snakker ikke om karakterene man får på skolen. Jeg snakker om "Karakter": Evnene dine. Vanene dine. Kvalitetene dine. Verdiene dine. Er det noe som definerer deg som mann, noe som gir mening i alt kaoset, noe som virkelig gir deg funksjon i livet, så er det å bygge karakterstyrke. Å bli det man i Østen, på godt engelsk, kaller "The Superior Man" (i motsetning til "The Inferior Man", ikke "Inferior Woman"). Å bli det vi i Norge kaller "en kjernekar".

Ikke for kvinners skyld. Men for din egen skyld (selv om bieffekten er at kvinner begynner å jakte på deg).

Hvis ikke jentene hadde sluttet å lese artikkelen, kunne flere av de funnet på å rope "Jammen, jenter kan da også bygge karakt..." Nei. Stopp. Ikke nå. For denne bloggens skyld (som er for menn) og for denne artikkelen sin skyld (som er for Menn med stor M), så lar vi for vårt eget kjønns mentale helses skyld karakterbygging være en mannlig aktivitet. Hvis du noen gang møter på en jente som mener noe annet så kan du jo kanskje argumentere med at kvinner på mange måter allerede er FØDT mer karaktersterke enn menn og derfor ikke trenger å bygge det like mye på egenhånd. Forhåpentligvis vil det være nok til at du slipper unna.

Uansett. Karakterstyrke. Hva er det og hvorfor er det bedre å fokusere på enn "selvutvikling"? Først og fremst må jeg innrømme at jeg er en selvutviklingsjunkie selv, og absolutt ikke har noe i mot det. Jeg anbefaler det heller til tusen. Men selvutvikling bør KOMBINERES med at du utvikler god karakter. Det er faktisk så vanlig med selvutvikling at flere at ordene fra selvutviklingen har begynt å gli over i hverdagsspråket. "Personlig vekst", "teambuilding", "påvirkning", "affirmasjoner", "suggesjoner", "coaching", "mentoring", osv. Det som derimot er på vei til å forsvinne fra språket vårt er ord som brukes i forbindelse med karakterbygging. Ord som "dannelsesreise", "integritet", "prinsippfast", "disiplin", "måtehold", er ord bestefaren din hørte oldefaren din mumle iblant. Det er ord som høres fryktelig traust og gammeldags ut.

Men, det er også kilden til ekte lykke, følelse av funksjon, EKTE selvtillit, selvverd, selvfølelse og din egen fanklubb av jenter.

Karakterstyrke kan defineres som de gode vanene dine. Som igjen fører til lykke for deg selv og andre. Det motsatte er karaktersvakheter, alle uvanene dine, som fører til lidelse for deg selv og andre.

Å ha en god og høy moral er ikke nødvendigvis bare noe du har for ANDRES skyld, det er noe som faller DIREKTE tilbake på deg selv i form av høyere selvtillit og selvverd. Å være til å stole på, i form av å være ærlig og at du gjør det du sier at du skal gjøre fører igjen til at folk inkluderer deg mer, gir deg flere muligheter og LIKER deg bedre som person. På kort sikt kan det å være ærlig være en dårlig strategi, men på lang sikt er det en ekstremt bra strategi.

Be your character what it will, it will be known, and nobody will take it upon your word.
-Lord Chesterfield


Å ha tenkt igjennom hvilke verdier du har, å stå ved de verdiene selv under press er vondt og vanskelig på kort sikt men noe du kan være stolt av langt inn i uendeligheten. Å ta ansvar, lede, å ikke prøve å bortforklare men tørre å innrømme feil. Å ha disiplin til å jobbe gjevnt og trutt istedet for å ta skippertak.

You cannot dream yourself into a character; you must hammer and forge yourself one.
-Henry David Thoreau


Å ha selvrespekt slik at man nekter å la seg rive med av hat, sjalusi, latskap, selvmedlidenhet, arroganse, narsissisme og paranoia, men alltid strever etter å være det beste man kan være.

Reputation is for time; character is for eternity.
-J. B. Gough


At man har måtehold, i form av at man balanserer ting istedet for å gå til ytterpunktene enten det gjelder mat, økonomi, forfengelighet, politikk, eller forsåvidt sjekking. At man er modig (mot er forresten ikke å ikke være redd for ting. Det er å være pissredd, men å gjøre det LIKEVEL). Å tilegne seg visdom (som kanskje kan defineres som anvendelig kunnskap basert på erfaring?) fremfor kunnskap for kunnskapens skyld. Å være ydmyk i forhold til andre mennesker og i forhold til verden generelt. Å være rettferdig, fremfor å bare tenke hva som gagner deg selv mest.

Alt dette er karakterstyrker, som sammen utgjør karakteren og vanene dine og som igjen styrer handlingene dine. Fordelen med karakterstyrker er at det påvirker ALT du gjør, det smører det lykkemaskineriet verden egentlig er. Hver eneste gang du tar deg selv i å ha det vondt, hver eneste gang du utsetter noe du skulle gjort for lengst, hver gang du ikke lever opp til potensialet ditt er en mulighet til å bygge karakter. Det tar tid, det er ikke alltid lystbetont, men det er kanskje det eneste som virkelig gir resultater i verden. Og det gir deg bedre selvtillit.

Talents are best nurtured in solitude. Character is best formed in the stormy billows of the world.
-Johann Wolfgang Von Goethe


Å være den beste mannen du kan være er befriende og frigjørende. Det gir deg personlig frihet i form av at du får flere valgmuligheter og større spillerom. Det er mannsfrigjørende i form av at vi menn trenger å føle funksjon. Selvutvikling uten forankring i karakterbygging er å vokse for vekstens skyld. Å bygge karakter er vekst med mening. Å ha karakterstyrke er å være en klippe i stormen. Et trygt holdepunkt. Du vil få selvtillit som et biprodukt.

Vi tilbyr ikke noe eget selvtillitskurs i oslo, men vi tilbyr noe vi kaller Bootcamp som er garantert å utfordre komfortsonen din og som du kommer til å vokse noe ekstremt kollosalt på. Du vil dessuten få flere selvtillit tips. Les mer om det her.

Hvis du ikke er helt klar for bootcamp enda (Tips: Det blir du aldri, så hopp i det og bli med FØR du er klar), så kan du se våre gratis videoer på Sjekkeskolen. Der får du både tips til hvordan du kan øke selvtillit, samtidig som du lærer hvordan du kan gå frem trinn for trinn for å sjekke opp jenter. Utdrag fra Sjekkeskolen:

Det er viktig å kunne skille mellom selvfølelse og selvtillit. Selvfølelse handler om den verdien du føler at du egentlig har i forhold til andre. Selvtillit er derimot situasjonsbetinget. Ingen har selvtillit på alle områder. Og de aller fleste, deg inkludert, har voldsom selvtillit på enkelte områder. Selv om en person kan ha veldig lav selvfølelse, har de aller fleste flere områder de føler selvtillit på, enten det er politikk, operativsystemer, å være flink til å tegne, fotball eller musikk. Selv om ikke alle nødvendigvis føler de er flinke i noe, føler de aller fleste at de stemmer på riktig parti, har de riktige meningene, hører på den beste musikken og liker riktig type jenter. Selvtillit finnes det mye av, solid selvfølelse derimot er det få som virkelig har. Hva vil det egentlig si å føle sunn selvfølelse? Føler en person med høy selvfølelse at han har høyere verdi som menneske enn alle andre? Nei, han føler at han har like høy verdi som alle andre.