Beste sjekketriks for menn


Kan du øke sjansen for at en jente blir forelsket i deg ved å utsette henne for en spennende opplevelse samtidig som dere møtes for første gang?

En tidligere amerikansk undersøkelse skal ha funnet denne effekten, og første episode av serien "Kjærlighetens laboratorium" på NRK var bygget opp rundt et eksperiment som skulle teste den. Den danske og ensomme Phillip skulle møte 12 jenter; han skulle kjøre berg og dalbane med 6 av dem og putre rundt i en liten veteranbil på skinner med de 6 andre. For å måle effekt planla programskaperne at Phillip skulle be jentene med på en kaffe etter turen, slik at de kunne se hvor mange som svarte ja.

Før turen har han fått beskjed om å forklare jentene at de skal være med i et forsøk som handler om tidsoppfattelse, og etter turen skal han stille dem en del spørsmål. Spørsmålene er blant annet "Hvor lang tid tror du turen varte?", "Følte du deg sexy?" og "Følte du deg flørtende?", og den første jenta svarer så godt hun kan, selv om hun åpenbart synes spørsmålene er rare. Så sier Phillip at det var det hele, og spør om hun kunne tenke seg å ta en kaffe med ham en gang.

"Nei takk" svarer jenta.

"Senere i uka da?", spør Phillip.

"Nei" svarer jenta.

"Det er helt i orden, det er helt i orden!" stotrer Phillip.

Det samme gjentar seg med den neste jenta; det ser dårlig ut for vår ensomme danske venn. Men så begynner det å ta seg opp, og da forsøket er ferdig har dobbelt så mange av jentene som tok berg og dalbane svart ja sammenlignet med de som kjørte liten putrebil.

Programmet intervjuer psykologen som stod bak det originale forsøket. Han bekrefter at også hans forsøk tydet på at spenning kan skape tiltrekning, men nyanserer det litt; han mener nemlig i tillegg å ha funnet at spenning kan ha den motsatte effekten dersom man i utgangspunktet synes den andre personen er lite fysisk attraktiv.

Jeg syntes dette forsåvidt var interessant, og litt gøy for oss som så ofte preker om hvordan det er viktig å skape spenning med jenter hvis man vil bli noe mer enn en ny venn. Teorien til den amerikanske psykologen er egentlig påfallende lik "Lyst og Lov"-modellen vi bruker i Gode Vibber; for å skape lyst trenger man spenning, men hvorvidt spenningen er positiv eller ikke vil bli sett gjennom et filter av hvor stor verdi jenta tillegger deg. En del av denne verdien kommer fra fysisk utseende, men vi mener at erfaring viser at klesstil, kroppsspråk og andre faktorer også bidrar mye. Og akkurat her synes jeg programskaperne mister litt oversikt; det er nemlig en del faktorer i berg og dalbane-eksperimentet som erfaringsmessig er viktige men som ikke blir tatt med i betrakningen i det hele tatt.

For det første: Hvorfor i alle dager har programskaperne tvunget Phillip til å skape rar stemning med alle de kleine spørsmålene han må stille? For det andre: Jentene i forsøket VET at de er på TV. Det kommer til å påvirke måten de oppfører seg på; deres FØRSTE PRIORITET vil alltid være "hvordan får dette meg til å fremstå". Begge disse faktorene synes jeg ødelegger litt for forsøket, og jeg skulle ønske at programskaperne hadde droppet de kleine spørsmålene samt brukt skjult kamera for å gjøre settingen mer lik noe man kunne oppleve i virkelighetens verden.

For det andre: Måten Phillip oppfører seg på. Hvordan han, med de første jentene, er alvorlig og ukomfortabel med mange og raske bevegelser. Hvordan han nøler før han ber den første jenta med på en kaffe. Hvordan han skjuler kroppen bak spørsmålsarket sitt da han gjør det. Han signaliserer at han synes situasjonen er klein med hele seg. Alle disse tingene virker etter "Lyst og Lov"-modellen inn på "verdien" hans, slik vi har sett over. Etterhvert blir han mer komfortabel; han kan smile litt, og han blir mer avslappet i kroppsspråket. Og "Ja"-ene begynner å komme.

Personlig tenker jeg at forsøket, i tillegg til dette med spenning, viser en annen viktig effekt: det hjelper å øve på sjekking.

Rent "sjekketeknisk" er det forsåvidt også en del ting å sette fingeren på ved fremgangsmåten til Phillip. Når han først må stille kleine spørsmål hadde det vært bedre å erkjenne det selv ved å si på en sjarmerende måte at han ble nødt til å spørre henne noen teite spørsmål. Og når han skulle be ut jentene hadde det vært bedre å si "Da var vi ferdige, så kult at du ble med. Vet du hva, jeg skal stikke å ta en kaffe jeg... bare å joine hvis du har lyst?:)" Det å si "Eeeh........... meeeen har du lyst til å ta en kaffe med meg en dag en dag?", slik Phillip gjorde, skaper mye større press på jenta; det er det samme som å si "skal vi dra på date?" Hun begynner å tenke på hva han forventer seg, det blir for mye for tidlig, og hun trekker seg selv om hun kanskje til og med synes Phillip er litt søt.

Hvordan skal vi konkludere? Det å kunne skape spenning er en viktig del av tiltrekning. Det finnes imidlertid flere måter å skape spenning på, og å gjøre det ved å være flink til å flørte er nok litt mer praktisk enn å bare satse på å møte jenter i tømmerrenna på Tusenfryd.

Programmet kommer også med en del andre påstander og resultater fra forskning på tiltrekning; her følger et lite "appendiks" hvor jeg skal gå raskt igjennom de viktigste. Se gjerne programmet selv på NRK sine nettsider, og la oss høre hvis du har dine egne kommentarer:)

Jenter bruker mindre enn et sekund på gjøre seg opp en mening om en manns attraktivitet

Et interessant funn, men jeg har noen kommentarer. Erfaring tilsier at selv om det går raskt å gjøre seg opp en grunnleggende mening så vil ikke denne nødvendigvis være skrevet i sten. Det er heller ikke slik at de eneste kategoriene som finnes er "uattraktiv" og "attraktiv"; veldig mange vil nok havne i en "hm, kanskje"-kategori.

Jeg er synes også man begår en logisk feil hvis man automatisk slutter at det kun er fysisk attraktivitet som er bakgrunnen for avgjørelsen. Det eneste undersøkelsen gir holdepunkter for er jo at jenta baserer seg på "det hun ser", og "det hun ser" er, i tillegg til fysisk utseende, klesstil, kroppsspråk, ansiktsmimikk og den sosiale settingen du befinner deg i.

Jenter har forskjellige preferanser på forskjellige steder i menstruasjonssyklus

Dette forsøket refereres det ofte til; kvinner som blir vist bilder av menn tenderer til å velge mer maskuline ansikter (kraftig kjeve, firkantet form) når de har eggløsning og ansikter som er mer runde og myke når de ikke har det. I utgangspunktet er det bra nyheter for gutter; det betyr at oppfatningen av hva som er attraktivt varierer og kan være litt av forklaringen på at jenter har bredere preferanser enn vi gutta har.

Jenter fremstår mer tiltrekkende når de har eggløsning

Programskaperne gjør enda et eksperiment; de tar bilder av noen jenter når de har eggløsning og når de ikke har det. Så viser de bildene til gutter. Guttene liker best bildene hvor jentene har eggløsning. Interessant, og dokumentert i flere andre kjente studier, selv om jeg nok en gang er skuffet over den slappe forsøksdesignen; programskaperne sørger ikke engang for at jentene har samme hårsveis på før og etter-bildene!

Det handler om kropp og sex!

Det er ikke et forskningsresultat, men meningen til Pelle Hvenegaard, programlederen for den danske versjonen av "Dagens Mann" (hvor et panel av damer skal stemme på om de ville datet en gjeng karer som kommer inn etter tur) . Han forklarer at det er det som skjer i programmet han leder: kara som har bra kropp og tar av seg til bar overs er alltid de som ender opp med flest dater.

For det tredje: Pelle Hvenegaard er i seg selv en interessant fyr, og kjent som en dansk storsjarmør. En velskaprt fyr, javisst, men se på måten han oppfører seg på. Hvordan han venter litt ekstra lenge med å svare når programlederen spør om han vil være med på en tur i rickshawen, hvordan han legger hånda si på programlederen rett etter at han setter seg inn, samtidig som han smiler og er hyggelig. Begge deler er lettgradige "dominanse-moves" blant menn, eller "AMOGing" som noen liker å kalle det. Hvordan han veksler på å se bort (active disinterest) og gi sterk øyenkontakt. Pelle Hvenegaard fremstår kanskje litt klysete, men han er helt klart en fyr med ekstremt selvsikkert kroppsspråk/væremåte. Nettopp derfor er det forferdelig interessant at nettopp han sitter og forteller hvordan alt handler om utseende; Pelle, jeg mistenker at du er en sånn fyr som alltid har hatt draget og ikke skjønner hva det er du egentlig gjør. Hvis du hadde hatt det samme fysiske utseendet du har i dag, men oppført deg keitete og usikkert slik Phillip gjør da han skal be ut den første jenta så tipper jeg du hadde hatt et annet liv på jentefronten.

Et ekstra morsomt øyeblikk kommer da programlederen presenterer Pelle med et forskningsresultat som viser at kvinner kan bli mindre tent på en mann hvis de begynner med P-piller, og at det kan ødelegge forholdet; "Det har jeg ikke merket noe til," sier Pelle om sin kjæreste som bruker P-piller. "Jeg tenner fremdeles på henne!" Han klarer ikke engang forstå at det blir insinuert at kjæresten hans ikke skulle tenne på han, det passer ikke inn i hodet hans; han antar automatisk at forsøket dreide seg om det motsatte! Der har du tankegangen til en fyr som VET at han har draget, klysete eller ikke.

Til slutt noen ord om problemer med tiltrekningsforskning på generell basis. Tiltrekning i virkelighetens verden er et komplisert samspill mellom biologi, sosiale forhold, generelle psykologiske forhold og personlige psykologiske forhold. Når man skal forske på tiltrekning ender man dessverre ofte med å gjøre altfor mange kompromisser slik at settingen og situasjonen i forsøket blir for ulik virkelighetens verden. Jentene skal se på bilder eller lukte på T-skjorter, og de vet at de er med i frsøk. De isolares fra en normal sosial sammenheng, f.eks. ved å sette dem i en blind date-situasjon. Det betyr at man nok kan finne tendenser, men man kan si lite om hvor viktige disse tendensene spiller i virkelighetens verden. Joda, man kan vise at kvinner tiltrekkes av svettelukten til en mann med et matchende immunforsvar... men hvor stor rolle spille egentlig denne effekten når dere er på date? Magefølelsen min sier meg at hvorvidt du kler deg kult eller nørdete spiller en større rolle.

Mesteparten av forskningen utføres også, med all respekt, av mennesker som selv har relativt begrenset erfaring med det motsatte kjønn. Det blir vanskelig å desgine forsøk som er representative for scenarioet "klubbsjekking" dersom man selv har veldig liten erfaring med klubbsjekking. Min generelle anbefaling er som følger: forsøk som er gjort under "laboratorieforhold" er interessante, men tenk på dem som et supplement til erfaringen gutter som faktisk er flinke til å sjekke jenter i praksis kan fortelle om.

Lær å sjekke damer

Hvis du vil ha gode sjekketriks som funker har vi skrevet Sjekkeskolen. Lær å sjekke damer på en måte som både føles naturlig og som ikke ser ut som sjekking utenfra. Sjekking av damer gjort riktig ser bare ut som hyggelig sosialisering. Jenter blir bare "tilfeldigvis" tiltrukket av deg og gir deg telefonnummeret sitt uoppfordret. Tenk på det som å møte damer istedet for å sjekke opp damer.

Utdrag fra Sjekkeskolen:

Det er en myte at man må være utrolig sosial og utadvendt for å være attraktiv. Er du festens naturlige midtpunkt? I så fall bør du fortsette å være det og bruke det for hva det er verdt, men hvis du er komfortabel med å være den mystiske underdog'en, kan du heldigvis fortsette med det også. Det er ingen grunn til å late som man er noen andre enn den man er. En av de største feilene jeg gjorde når jeg lærte meg det her var å prøve å være det motsatte av hva jeg hadde vært før. Jeg ble etterhvert flink med jenter, men slet meg nærmest ut på å prøve å være full av energi og supersosial hele tiden. Og jeg følte at jentene falt for en annen person enn den jeg egentlig var på innsiden. Og jeg var livredd for at jentene skulle finne ut at jeg egentlig var ganske sjenert. Derfor ble jeg utrolig lettet når jeg endelig fikk satt alt i system og oppdaget at jeg fint kunne fortsette å være meg selv, så lenge jeg fulgte visse prinsipper om hvordan tiltrekning fungerer for jenter. Jeg kommer til å dekke alle disse prinsippene i denne boka, men for nå vil jeg at du skal gi slipp på noen begrensningstanker: Du trenger ikke å gå opp eller ned i vekt, du trenger ikke å vente til du blir rik og berømt, du trenger ikke kulere hårsveis eller kulere klær. Alt sammen er ting som hjelper, men så lenge du er hannkjønn, noenlunde oppegående og har gode intensjoner med jenter så er du allerede mer enn god nok for de aller fleste jenter. Jenter er nemlig mye mindre kresne enn man kan få inntrykk av. «Det finnes ingen magisk pille» er det mange som sier om sjekking. Og det er selvfølgelig helt sant at ingenting solid bygges på en dag. Samtidig vet jeg av erfaring at det finnes en og annen hellig gral der ute som gjør ting ufattelig mye enklere, og som gjør at resultatene dine øker kraftig på kort tid. Hellige graler har en tendens til å være godt gjemt, og ofte går det lenge mellom hver gang man finner de, men de finnes. Denne boka er en samling av noen av de gralene jeg har funnet så langt. Ingen verktøy fungerer på alle problemer, det er for eksempel vanskelig å slå inn skruer med hammer. Og sjekking er dessverre/heldigvis så dynamisk og forskjellig fra gang til gang at det er litt bortkastet tid å memorere “replikker” eller “teknikker”. Noe som fungerer på én jente kan fungere dårlig på en annen. Det er mye viktigere at du forstår de universelle prinsippene som er i spill. Det er ikke så viktig om du bruker skrutrekker eller drill. Det viktigste er at du ikke bruker hammer. Fokuser på å forstå prinsippene, så vil verktøy og teknikker komme av seg selv.

Jeg har to mål med denne boka:

1. Å gi deg prinsippene som skal til for å kunne tiltrekke alle typer jenter. Denne boka beskriver en metode du kan bruke til å feilsøke, med pinlig nøyaktighet, hva du må gjøre annerledes for at akkurat den jenta du liker skal føle tiltrekning. I tillegg gir jeg deg en oppskrift på hvordan du spesifikt kan gå frem for å skape mest mulig tiltrekning på kortest mulig tid. Alle jenter er forskjellige, og det er ofte veldig forskjellige prosesser som skal til for å sjekke opp to forskjellige jenter, og det er nettopp der Lyst og Lov-modellen skiller seg fra annen sjekke-teori: Den er dynamisk og tar høyde for sjekking i alle typer settinger.

2. Å gi deg en helt ny innstilling til jenter og sjekking. Ved å gå fra å ha en knapphetstankegang til en overflodsmentalitet vil du oppleve at ting plutselig går veldig av seg selv og at du i liten grad trenger å tenke bevisst på hvordan du oppfører deg rundt jenter. Overflodsmentalitet er omtrent det motsatte av en bruk-og-kastmentalitet, nettopp fordi kjernen av overflodstankegang er at du er fornøyd. Det handler ikke om antall, men kvaliteten på interaksjonene og å minske frykten for kanskje å miste den ene jenta.

Jeg holder heller ingenting igjen i denne boka. Det kan finnes påstander eller teknikker i denne boka som kanskje vil provosere noen. Men jeg har satt meg som mål å være ærlig om hva som faktisk har vist seg å fungere i praksis, ikke hva som ideelt sett burde fungere eller hva som logisk sett burde fungere. Ha i bakhodet når du leser denne boka at dette er ting som er utprøvd i detalj og hele tiden justert og forbedret gjennom et tiår. Og som har vist seg å fungere veldig effektivt. Derfor håper jeg samtidig at du lærer deg dette med en viss respekt for materialet og intensjonen som ligger bak, og at du bruker teorien til å berike ditt eget og andres liv. Med feil fokus kan det nemlig ha en svært ødeleggende effekt på både deg selv og omgivelsene. Det jeg tror jeg prøver å si er: Vær grei med jentene du møter, og ha respekt for det ansvaret det følger med å ha en superkraft.